Historik

0-3 månader
Sover dåligt på dagarna. Mest under tiden hon ammar, sen håller hon sig vaken dagtid. Sover långa pass på nätterna. Tar lååång tid på sig att amma. Ammar ofta.

3-5 månader
Någon gång under 4-5 månader börjar jag fundera över varför tungan ofta ligger åt höger i hennes mun. I efterhand kan jag se på bilder att det sker redan från ca 3 månaders ålder. Slår undan funderingarna.

4,5 månad
Hon sitter upp utan stöd, dock med kuddar omkring, ifall hon ramlar. Hon börjar plötsligt hon rycka okontrollerat på höger sida av ansiktet. En lång neurologisk undersökning påbörjas, med blodutredning, eeg, mr och skiktröntgen. Först utesluts epilepsi. Efter fyra månader (hon är då ca 8 månader) får vi besked att hon haft en liten hjärnblödning som läkt ut av sig självt.

6 månader
Hon sitter stadigt och vi har inga kuddar runt henne längre. Tränar balans i hänggungan. Hoppar inte i den.

7 månader
Står själv lutad mot möbler, när hon får hjälp att ställa sig upp. ”Läser” bok på skötbordet. Liggande på golvet kommer hon ingenstans. Börjar gå med gåvagn.

8 månader
Går själv utmed väggar och skåp. Hasar sig framåt på golvet, med vänster knä under sig och höger fot i golvet. Kan inte krypa och står inte på alla fyra. Tungan drar fortfarande åt höger i munnen. Går stadigt med gåvagnen.

9 månader
9 mån 1 vecka. Går själv utan stöd. 9,5 månad tränar hon outtröttligt på att kliva i och ur gåvagnen hållandes i handtaget. Vi får beskedet att de kunnat se en ärrbildning på ett kärl efter mr, men att vi troligen aldrig kommer märka av det igen. Vi lägger det bakom oss.

10 månader
På promenad och ska själv skjuta på vagnen. Vill äta själv och det är mat överallt, framför allt i ansiktet. Erbjuder välling första gången. Suger i sig direkt. Ammar fortfarande på kvällarna men jag börjar tröttna på hennes rastlöshet vid bröstet. Hon är inte still en minut.

11 månader
Slutar amma. Hon söker aldrig bröstet igen. Hade svårt att förstå andra som hade svårt att få barnen att acceptera (det var väl bara att sluta ge bröstet…) Blir skrämd av två stora hundar. En hysterisk rädsla grundas och håller i sig i flera år framöver.

12 månader
Hon har 30-talet ord, som är fullt begripliga. Endast ett par egenhändigt påhittade ord. Något bebisspråk är det inte. Får en docka i 1-årspresent och den bär hon med sig överallt.

14 månader
Ritar streck när hon får krita i handen. Vill gärna sitta på toaletten, men kissar inte.

18 månader
Vi har sen länge tappat räkningen på ord hon kan. Hon pratar obehindrat i meningar. Pratar om sig själv som JAG (aldrig vid namn) och kallar oss föräldrar vid namn. Mycket fascinerad av lampor och tittar rakt in i ficklampor och andra lampor. Hon är en aktiv tjej och gillar inte att komma till ro och sova, varken på dag eller kväll. Vill helst ha mössa på även inomhus.

19-20 månader
Hon börjar på dagis och hennes humör och svårigheter vid övergångar och att ha övergångsobjekt blir allt tydligare. Nu kan hon acceptera att sova i vår säng ibland, men gillar sitt eget rum bäst. Fortfarande svårt att komma till ro på kvällar. Varje kväll, och i vagnen, har hon med sig fem mjukisdjur (samma) som hon en efter en går och slänger ner i sängen innan hon kan gå och lägga sig. En bestämd rutin hon gör varje kväll.

2 år
Innan 2-årsdagen chockade hon dagisfröken med att säga ”jag går åt det hållet och du åt det, så ses vi på andra sidan”. Jag tyckte det var helt normalt (gör inte alla det…)
Vi noterade att hon hade problem med höga ljud och köpte hörselkåpor. Bvc sa att det var normalt för åldern att de är rädda när de inte förstår ljuden. Vi upplevde det som något helt annat, men gick inte vidare.

Blir storasyster vid knappt 2,5. Inte särskilt imponerad av lillebror och är mest besvärad när andra frågar henne om det. Blir besatt av små plastfigurer med Pippi, Tommy & Annika. De är ALLTID med henne och tappar magin efter ett halvår när vi gjorde tabben att köpa nya då de andra var trasiga. Ett av alla försök till mutor vid mediciner eller annat som hon totalvägrade.

3 år
Slutar med blöjor på dagen hon fyller tre. Eget beslut.
Hon kan alla färger och vet vad fyrkanter, cirklar och trianglar är. Räknar till 12. Hon känner igen många bokstäver i alfabetet och kan nästan skriva sitt eget namn.
Vi reagerar ofta över hennes förmåga att att komma ihåg händelser. Vi börjar fundera över hennes aktivitetsnivå, noterar hennes sockerkänslighet och tankar på ADHD börjar ta form.

1 kommentar

En tanke på “Historik

  1. Intressant läsning. Blir inspirerad att skriva en liknande lista själv på min blogg om min Rapunzel. Får ta och skrota fram lite anteckningar från hennes småbarnsår för att stötta upp minnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s