Appar

Maken och jag har varsin iPad och även varsin iPhone. Det är ju bra, eftersom barnen lätt korpar åt sig de större enheterna och vi får sitta och läsa lusen av iPhonen istället.

Många appar funkar på både iPhonen och iPaden, vilket är bra. Det vi däremot hade önskat, är om vi kunde köpa en app till en av våra iPads, men använda den på båda. För det blir lätt lite konkurrens om vilka appar som ska användas just då, och när den ena iPaden är borta kan det lätt bli lite jobbigt. Och det känns onödigt att behöva betala för samma spel och program flera gånger. Är det någon som har en lösning på detta lyxproblem tar jag gärna emot det.

Jag tänkte lista vilka appar vi har, hittills, och vilka vi upplever funkar bäst för Prinsessan. Vet inte hur de funkar för andra än iPhone eller iPads och har svårt i efterhand att veta hur mycket de kostade, men ännu har jag nog inte köpt någon app för mer än 50:- så det är ingen förmögenhet vi lagt ner, än.

Tidshjälpmedel vi använder

VisTimer – kostar en liten slant för att man ska kunna ställa in tiden på mer än 5 min i taget. Man kan välja färg på cirkeln, om det ska vara siffror som klocka och vilken musik/signal man vill ha när larmet går. Denna använder jag när vi behöver tidsbegränsa en viss aktivitet av någon anledning. Gissa vad Prinsessan har valt för färg?

20120402-135053.jpg

VisTimer

Time Timer – ca 15:- för iPhone men 49:- iPad. Dock fungerar den billigare varianten även på paddan även om den då har färre funktioner, men de räcker för oss än så länge. Den visar en hel klocka och är bra när det gäller att komma iväg en viss tid. Upplever att det blir lättare för henne att förstå att när det finns lång eller kort tid kvar tills hon behöver bli klar med Time Timer. Använder på morgonen och på kvällen för att göra henne klar på en viss tid, och finns det tid kvar får hon spela på paddan tiden som är kvar.

Nackdel: finns bara ett pling som larm i den billigare varianten och den låter inte igenom andra program om den ligger i bakgrunden.

20120402-135000.jpg

Time Timer

Teeth Timer – Rolig, men lite stressande app, för att visa hur tänderna ska borstas och hur länge man håller på.

20120402-134916.jpg

Teeth Timer

Berättelseböcker eller skapa små vardagsfilmer

StoryKit – iphone – härlig liten app där man kan göra en liten berättelsebok om och för barnet. Det går att lägga in bilder, skriva text och rita. Jag tror att man t.om kan lägga in eget ljud, men det har jag inte testat än. Positivt är att man kan gå in och ändra i boken man gjort i efterhand, så den kan ändras med tiden.

20120402-135143.jpg

Educreations – gratisapp. funkar endast på iPad – En fiktiv white board där kan man rita, skriva (för hand) och lägga in bilder. När man gjort grunden för en liten berättelse med bilder, kan man spela in vad barnet kan göra i olika händelser genom att berätta och samtidigt rita. Filmerna kan man ha privata, men man kan också dela dem med andra.

Fördel: den är väldigt lättanvänd. Tuta och kör.  Det går att dela filmerna med andra genom länkar. Rekommenderas varmt.

Nackdel: det går bara att spara när man gjort inspelningen helt klar. Det går alltså inte påbörja berättelsen en dag och göra klart den dagen därpå. När den är klar går den sen inte att ändra.

Här är en av Prinsessans första hela ”filmer” som hon ritat och spelat in ljud till.

20120402-135219.jpg

.

Jag uppdaterar sidan allteftersom. Och har du andra idéer och tips på appar får du gärna lämna en kommentar.

4 kommentarer

4 tankar om “Appar

 1. Underbara tips som blir bra när vi skaffar iphone i höst 😉 däremot dröjer nog iPad lite, han får klara sig med Android 😉
  Kram

 2. Hej! När jag köper en app så laddar den ner på båda våra ipad’s. Det var något jag inte visste men upptäckte i helgen när jag frågade min ”friska” dotter varför hon har massa autism appar på sin iPad!? Hon sa att det du köper åt syrran får även jag 🙂 vilket visade sig stämma när jag då köpte en app bara för att se om d verkligen var så..

 3. Genom BUP eller barnhabiliteringen är barn berättigade till vissa hjälpmedel gratis, vissa får man betala en liten summa för. Detta är lite olika beroende på kommun och landsting. Det finns bl.a en ”låda” med fyra knappar i var sin färg, varje knapp har olika tidslängder, 5min, 15 min, 30 min och 60 min. Underlättade enormt i våran vardag när min dotter var yngre !!!
  NIL-bilder !!! Absolut de bästa hjälpmedeln vi hade !!!!!
  Bolltäcke- super bra !
  Tuschpennor som var som penslar, gick och tvätta bort med vatten….suuuuper bra och träna taktil beröring !!!

  Klockor med visare och bild….sicken lättnad !

  Schemat !

  Masssssor !!! Det är ”bara ” och fråga efter !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s