Välja med kontinuitet, kunskap och erfarenhet som fokus

Prinsessan ska börja i förskoleklass till hösten. Om jag uppfattat det rätt så väljer de flesta föräldrar skola med närhet som första fokus. Det är vanligt att barnen som går tillsammans i förskolan följer varandra till förskoleklass och skola. För oss är det helt andra parametrar som spelar in.

I kommunen där vi bor är skolplaceringarna redan klara och barnen på Prinsessans förskola har redan fått besök av den skola som de flesta ska börja på. Vi är fortfarande inte klara med vilken skolform som vi tror blir bäst, vart hon får bäst stöd och vart hon får plats.

skola

bild lånad från nätet

Eftersom vi fått kämpa mycket redan under förskoleåren är vi helt klara med att hon behöver få komma till en förskoleklass där det finns pedagoger och rektorer som är införstådda och intresserade av de svårigheter och förmågor som just hon har. Vi klarar inte att få börja om en gång till. Vi behöver få slappna av och känna att hon tas emot av personal som är nyfikna på att lära och som redan har en kunskap och erfarenhet av att jobba med barn med olika autismspektrumdiagnoser. Erfarenhet av ADHD i kombination är också välkommet men det är lite mer ovanligt. Har man kunskap om ADHD så finns den i alla fall där.

Här är några av punkterna som vi vägt in när vi letat efter bra alternativ:

 • Kunskap och erfarenhet hos personalen, storlek på grupp, möjligheter till stöd, resurs och eget rum vid behov.
 • Vi har funderat mycket kring lek och kompisar. Vart får hon bäst stöd och utveckling i det sociala samspelet? Vart får hon chans att utvecklas på bästa sätt utifrån sin förmåga i samspelet med kompisar?
 • Hur långt klarar hon att åka för att gå i skolan varje dag i flera år, redan från det att hon är sex år? Hur lång bil/taxiresa är rimligt att begära att en sexåring som blir åksjuk efter längre bilturer ska klara av? Hur långt ifrån kompisar är det rimligt att vara för att underlätta i kompisrelationer.
 • Väljer man en skola utanför kommunen (för att man tror att det blir bäst för barnet) så måste hemkommunen godkänna en sådan placering.
 • Ihop med skoltankarna har vi det faktum att vi bor i en liten bostad och inom en snar framtid har behov av att bo större. Så när vi väljer skola behöver vi också tänka på att vi har chans till ett boende som uppfyller våra krav inom rimligt avstånd från den skola vi väljer att hon ska gå i.
 • Kontinuitet. En punkt som nog väger allra tyngst i dagsläget. Vi vill att det ska vara en långsiktig lösning. Hon ska få följa den grupp som hon börjar förskoleklass med och vi vill undvika fler byten om det inte skulle bli absolut nödvändigt för att det av något skäl inte skulle fungera.

Tidigare har vi varit helt övertygade om att hon absolut inte skulle gå i en vanlig skola utan att en specialskola var det enda alternativet. När hon nu har fått lite bättre och mer anpassat stöd på förskolan har vi sett en stor utveckling. Hennes glädje och vilja att leka med kompisar igen har också kommit tillbaka. Otroligt skönt. Det gör att vi har lättat lite på tankarna kring att enbart en specialskola är aktuell. Hon är medveten om sin annorlundahet och behöver stöd i det. Samtidigt är vi inte säkra på vart hon får bäst stöd och förebilder för att utvecklas utifrån sin förmåga.

Så, det är många tankar och funderingar som vi brottas med just nu. Inga självklara och lätta val alls. Nu tror vi att vi ändå har hittat två ganska bra alternativ. De är nog till och med två riktigt bra alternativ på sina egna sätt. Det är bara det att det är så många saker som ska fungera och klaffa för att det ska kännas rätt i sin helhet.

Och hur vi än gör så kan vi inte veta. Det finns inget facit. Maken och jag är helt ense om att det sannolikt kommer bli svårt och en prövning för både henne och oss hur vi än gör. Så det gäller att vi vänder och vrider ordentligt innan vi bestämmer oss för något. När vi sen gör vårt val får vi hoppas på att få till ett fungerande samarbete med den kommande skolans pedagoger. Tror att det samarbetet är det som kommer vara absolut avgörande. Ihop med stöd från habilitering och andra instanser.

Så om ni undrar varför det är lite tyst här inne ett tag är det nog för att vi är uppfyllda av tankar och planeringar för framtiden.

110219_ska-vi-leka-skola

Bild lånad från nätet.

4 tankar om “Välja med kontinuitet, kunskap och erfarenhet som fokus

 1. Jag är helt införstådd i era funderingar, är ju i samma dilemma själv. Men vi valde till slut särskola men de har inga förskoleklasser så det blev av automatik skolstart nästa år då…Ganska skönt att han fick ett år till på förskolan.
  Nästa vecka ska han i 3 dagar gå igenom autismutredningen… hoppas att den inte sätter någon spärr i planeringen…

 2. Har en släkting som valt en skolform med ”heldagar” på samma plats, mycket hantverk och till exempel ridning på schemat. Påta i trädgården är mycket populärt och intressant, örtagården prunkar när det är säsong och mycket går ut på att lära via händerna.
  Passar släktingen (adhd/asperger) bra, eftersom koncentrationen tryter efter en kort stund. Den är bättre när händerna får jobba mer än huvudet.

  Hoppas ni hittar något som passar Prinsessan bra.

 3. Mycket att tänka på. Vi jobbar för att våran prinsessa ska få ett extra år på förskolan, eftersom hon fortfarande har blöja (och av lite andra anledningar) Hoppas verkligen hon blir av m det problemet innan skolstart. Tanken är att hon ska gå i samma skola som storebror, som också har autism. Han har adhd dessutom. Det misstänker jag att även lilltjejen har och vill komplettera utredningen innan hon börjar i skolan. Är ändå mer orolig att skicka henne till skolan än jag var med honom. De är helsyskon, ser nästan likadana ut, har samma diagnos, men ändå olika svårigheter. Detta fattar ju inte folk och tycker att ”funkar det för brorsan så funkar det väl för henne också”. Är inte så säker på det. Hoppas Ni hittar en skola som funkar bra för er. Känner man sig trygg m personerna man lämnar sina barn till, så mår man ju sååå mycket bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s