Familjen Prins och Prinsessa firar jul

Prinsessan har tjatat om julen i kanske två månader. Nu är den äntligen här.

20121224-001704.jpg

Förra året påbörjade vi en tradition med att tomten kom med klapparna på natten till julafton. Så redan på morgonen låg julklapparna under granen. I år har vi betydligt färre utbrott än vi hade för ett år sen, så vi skulle kanske kunna hantera det med mycket möda och stort besvär. Men vem vill ha mer tjafs och gråt än nödvändigt? Julen är barnens helg. Julen är till för att ha roligt. Julen är till för att få leka med sina julklappar. Har man svårt med att vänta så behöver man inte göra det mer än nödvändigt.

Och, som en god vän sa till mig idag, en del av julen är att vänta på tomten och julklapparna. Jag förstår det och jag håller med. För Prinsens del tror jag säkert att han om ett år eller två skulle tycka det var spännande och att det var jobbigt att vänta. Men han skulle inte bryta ihop sjutton gånger och han skulle inte hänga i fönstret och fråga tio gånger varje minut om NÄR Tomten kommer. Han skulle kanske tycka det var jobbigt, men han skulle troligen nöja sig med att få någon eller ett par julklappar på morgonen och sen kunna vänta, just för att det är en del av grejen med jul. För Prinsessan är det inte så. Hon har väntat och längtat så hon håller på att spricka i över en månad redan. Att utmana henne med att vänta på ytterligare ett spänningsmoment med NÄR Tomten behagar ha tid att dyka upp är bara att utmana ödet för oss alla här hemma.

Vi har valt att fira julen hemma i lugn och ro, bara vi fyra, för att det blir lugnast så. Julen är en tillräcklig anspänning som den är för ett barn som har svårt med överraskningar och har ett stort behov av att kontrollera vad som händer omkring henne. Då är det bättre att vi minimerar de orosmoment vi kan så vi kan ha en bra julafton resten av dagen.

På grund av allt ovanstående har vi bestämt att det blir samma i år. Tomten kommer på natten. Jag har gjort ett schema med att det är morgonrutiner, sen är det julklappar. I wish, att det kommer följas. Undrar varför jag ens sätter ett schema som jag vet inte kommer gå att hålla… Mer troligt kommer vår morgon se ut så här:

  • Alternativ 1: Prinsen vaknar först. Väcker oss. Han tycker det är spännande med paketen under granen och vill gärna titta och känna. Han finner sig i att han måste vänta tills Prinsessan vaknar och dricker sin välling i soffan med teven som sällskap.
  • Alternativ 2: Prinsessan vaknar först. Väcker oss och säger att Tomten har varit här. Vill öppna NU och PÅ EN GÅNG och hoppar och studsar tills vi är uppe ur sängen. Vi säger att hon får vänta tills Prinsen vaknat, varpå hon genast går in för att väcka honom. Om hon inte redan gjort det vill säga. Sen öppnas alla paket inom loppet av fem minuter.

Innan läggdags i kväll förkunnade hon att hon skulle vara vaken i natt när tomten kommer och lämnar sina paket. Jag svarade att då skulle hon nog vara så trött så hon skulle sova när det var dags att öppna julklapparna. Jag undrade vilket hon tyckte var viktigast, att se när tomten kommer eller vara med och öppna paketen. Öppna paketen var förstås viktigast och hon somnade till slut i alla fall.

Något säger mig att skälet till att hon inte ansåg sig vara kissnödig och vägrade kvällskissningen är att hon räknar med att hon ska vakna och behöva kissa och på så vis ändå hinna se tomten. Jag håller tummarna för att hon vaknar om hon faktiskt behöver.

God Jul önskar familjen Prins och Prinsessa

20121224-001630.jpg

Annonser

3 thoughts on “Familjen Prins och Prinsessa firar jul

  1. Klart ni ska göra så! Låter till och med smart. Vi har också lite julklappar under granen på morgonen, så att barnen har något att göra innan tomten kommer med resten. Ja du läste ju det inlägget. 🙂

  2. GOD JUL!!!
    Förra året kom tomten på natten här. Det var jobbigt för Mijo har ju väntat ett helt år på denna dagen och nu idag så vaknade dom och då låg det ett paket i deras julstrumpor..Storebror hade bestämt att vi skulle ställa fram en skål med gröt till tomten som han kunde äta OM han kommer på natten.
    I morse så vaknade vi före barnen (händer typ Aldrig…men det var lungt & skönt..) när dom vaknade så vrålade storebror ”Varför ligger det ett paket i min strumpa??????” Mijo svarar ”Det ligger ett paket i min strumpa!!” …Linus springer! ut i köket, ”Gröten är slut – han Har varit här, då finns han på riktigt!” 🙂 Så mysigt…(Storebror börjar tvivla på att tomten verkligen finns, men det är mysigt så länge det varar…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s