Härifrån till framtiden

Det är ett tag sen jag uppdaterade bloggen nu. Är inte van vid att det går så långt mellan gångerna, men det har inte funnits möjlighet helt enkelt. Vi har haft ett par riktigt köriga veckor.

Vi trodde nog att när utredningen var klar och diagnoserna satta skulle det bli lättare. Lättare att få omgivningen att förstå. Lättare att få det stöd som vi har rätt till. Snart komma i kontakt med hab för handledning och chans till att få vissa hjälpmedel vi har behov av.

Jag har hört och läst många föräldrar som säger att det är när diagnoserna är satta som allt börjar. Det är då man verkligen får börja kämpa. Jag har varit förberedd på det, men jag trodde ändå att det skulle bli lite smidigare.

Bara den här veckan har jag haft möten och samtal angående remiss till habiliteringen, möte med förskolepersonal, ringt samtal för att förstå hur handledning på förskola bör gå till, ringt samtal för att undersöka alternativa förskolor för att, om nödvändigt byta förskola mm. Lägg till all tid det tar att hitta rätt på personer att ringa, googla och läsa om vart jag kan vända mig, förbereda oss inför möten och tiden det tar att samla ihop sig efteråt, när det inte gick som man önskade.

Utöver att lösa det akuta ”här och nu” måste vi tänka på framtiden. Prinsessan ska börja i förskoleklass till hösten. Det är skolval i början på nästa år. Då förväntas vi välja minst tre ”vanliga” skolor. Sen ska vi hitta ett alternativ som vi tror passar för Prinsessans problematik och känsligheter och söka den. Den kommande skolan ska ligga inom rimligt avstånd, kommunen ska skjuta till pengar om det råkar vara en skola i annan kommun, vi måsta väga in om det behövs skolskjuts osv.

Dessutom bor vi i en alldeles för liten lägenhet för de behov vi och barnen har. Så, utöver att hitta en skola som vi tror passar för Prinsessan, måste vi också väga in en flytt och hitta bostad som passar både ekonomi och behov. Eftersom jag med den vardag vi lever i, inte har möjlighet att söka en heltidstjänst, måste vi också väga in den ekonomiska aspekten när vi söker bostad. I den kommun vi bor i finns inte den möjligheten. Dessutom verkar det inte vara den bästa kommunen att bo i när det gäller att ha barn med särskilda behov.

Så från att bara leta efter en skola som ska fungera, måste vi också väga in att hitta en bostad inom rimligt avstånd, som vi ekonomiskt har möjlighet att bo i.

Detta öppnar naturligtvis också upp för en mängd möjligheter, det är inte bara nackdelar. Vi har alla chanser i världen att börja om någonstans där vi tror att det kommer att bli bra. Vi är båda överens om att Prinsessans behov måste komma i första hand. Mår hon dåligt är det inget annat som fungerar heller. Fungerar hon, kan vi börja tänka på annat och kanske fokusera lite längre fram igen.

Men… när det finns mycket att välja på blir det svårt att veta vart vi ska börja. Hade bara ”här och nu” med förskolan inte varit i akut behov att lösa, så hade det varit lättare att tänka på framtiden. Nu måste vi väga in en eventuell förflyttning redan nu och samtidigt minimera risken att behöva flytta på henne igen till hösten.

Så, om ni undrar varför det inte blir så mycket skrivet här just nu, så har jag en del att tänka på och jobba med.

**************

Rosa Prinsessan finns som en sida på facebook. Om du ”Gillar” den sidan får du automatiskt uppdateringar och inlägg i ditt facebookflöde. På facebooksidan delar jag alla inlägg, men också kortare vardagsuppdateringar. Följ länken här, eller tryck på facebookknappen i högerspalten så kommer du direkt till den sidan.

Annonser

2 thoughts on “Härifrån till framtiden

 1. Ni verkar ha fullt upp. Hoppas allt löser sig så smidigt som möjligt, både inom förskolan, lgh letande och all annan hjälp ni har rätt till. Synd bara att ni måste kämpa så mycke allt runt om, verkar va mycket att ta tag i. Men ni är som tur e starka. Önskar er all lycka

 2. Vår stora kille går i 1:an nu… Han har ingen diagnos på papper, men han har kraftiga konc. svårigheter…Vi hade problem med djungeln av skolor. Men vi började med att kolla upp skolan som ligger närmast, vi var inte sugna på att ha honom där pga rykten så vi ringde & förklarade läget. Rektorn som jag JAGADE svarade rakt på sak att våran son inte skulle klara av att vara där för skolan var stökig och det fanns ingen ekonomi för att ha resurs hela dagarna. Så får eg en rektor inte säga, han är skyldig att fixa detta OM vi hade valt den skolan… Men jag är Glad att han var ärlig. Vi valde en annan skola som ligger lite närmare stan, en stor skola 380 elever 0-9:an..Men, det som gjorde valet är att pedagogerna är bra, de har erfarenhet av elever med spec behov i ”vanlig” skola. När han gick i nollan hade dom en resurs i klassen (inte bara till honom, men resursen var i praktiken där för sonens skull). När sonen vant sig i skolan och hur livet är där så tog de bort resursen – DUMT! Men det har dom fått ta igen nu när han går i 1:an… några fler elever och de har resurs i Klassen varje dag….men nu är det inte sonen som är den som har de största problemen utan några andra barn.
  SÅ, mitt råd till er…kolla upp skolorna, ligg på & fråga hur de jobbar, vad pedagogerna har för erfarenhet av spec. barns problem…kolla om det finns chans att få en resurs…

  Sen är det inte alltid för eller nackdel att bo i en liten kommun…allt handlar om pengar, tyvärr…å sen vad kommunen väljer att lägga slantarna på. Men jag tycker det vore synd att ni ska behöva flytta pga att ni inte hittar en skola nära er…skolskjuts är ju en smidig idé….
  BRA att ni är ute i god tid…

  När det gäller habiliteringen och annat nu när man fått diagnos…jisses, det går INTE fort…men det är en bra hjälp när de väl sätter igång.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s