Liten regnbågssång

Prinsessan har fått flera pysselböcker på sista tiden, med bokstäver, siffror, färger och former. Svara på frågor, fylla i färger osv. Detta är nog den bästa form av presenter hon kan få egentligen. Leksaker används liksom inte till annat än att plocka med och titta på. Det leks inte så mycket med dem, än i alla fall.

I en av pysselböckerna var det en sida med en regnbåge. Frågan var vad färgerna heter och sen skulle man fylla i regnbågen likadant på andra sidan.

Jag vet ju att Prinsessan kunnat färger och former under flera års tid utan besvär, så det skulle väl vara lätt för henne att svara på vad färgerna hette, trodde jag.

20121010-135005.jpg

Hon pekar på färgerna och börjar helt rätt med regnbågens färger. ”Röd orange, gul… röd och blå?”

 

Röd orange gul röd och blå lite lila likaså

regnbågsfärgen för oss två.

 

Där tar det stopp. Hon börjar om, pekar på färgerna en i taget och upprepar samma mening. Det är en melodi. Det blir samma sak den här gången.

Hon märker att något inte stämmer, men hon förstår inte vad. Hon har lärt sig en regnbågsmelodi och det är den som poppar upp i hennes huvud när hon ska peka på färgerna och säga vad de heter.

”Röd, orange, gul, röd och blå…”

Men regnbågens färgordning är inte så. Här är det röd, orange, gul, grön och blå. Det intressanta här, som är det som lockade mig till att skriva inlägget, är att hon väljer att flytta fingret efter färgerna i melodin hon sjunger. Hon säger alltså inte färgerna i ordningen som de kommer. Hon startar om flera gånger för att få till det, men det blir melodin som startar varje gång.

Antagligen har hon hört fel på grön och röd när de sjungit den på förskolan, varpå hon lärt sig att melodin går så och då är det svårt att lära om. Alltså är det melodin som säger vilka färger regnbågen har, inte bilden hon har framför sig.

 

”Röd, orange, gul, grön och blå, lite lila likaså. Regnbågsfärgen för oss två.”

2 tankar om “Liten regnbågssång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s