Dead end, eller finns en öppning – Vårdbidrag

Hmmmm. Försäkringskassan godkänner inte min vårdbidragsansökan för att läkarutlåtandet inte styrker svårigheterna tillräckligt. Det står mycket ”enligt föräldrarna” i utlåtandet och mer att Prinsessan inte når upp i nivå till en diagnos i dagsläget.

Jag har redan en gång bett om ett nytt läkarutlåtande då det första var rena skämtet utifrån att söka vårdbidrag på. Det andra var alltså bättre, men ändå inte tillräckligt.

Missförstå mig inte nu med att läkaren ska skriva saker i ett utlåtande som inte stämmer. Självklart ska de skriva det som utredningen har visat.

Det som stör oss här är att muntligt har de både på återgivningen och senast i förra veckan när vi träffade dem på förskolan, sagt att de ser stora svårigheter inom socialt samspel, hyperaktivitet, rastlöshet, att hon är envis och har ett trotsigt beteende. Och de försvarade det sätt som vi jobbar med henne med bilder etc. Ändå styrker inte läkaren ens i nivå med detta i sitt läkarutlåtande.

Jag skulle förstås kunna skita fullständigt i detta. Hon har ju faktiskt ingen diagnos ännu och om jag inte varit så aktiv i att läsa i npf-grupper på Facebook hade jag inte ens vetat om att det fanns något som hette Vårdbidrag. Men nu är det ju så att jag vet om det.

Handläggaren på fk är vänlig nog att meddela att det är läkarutlåtandet det brister på. De anser sig också ha fått alla intyg och den information de behöver för att ta ett beslut. Därför avser de inte heller att vänta in resultatet från utredningen i oktober.

Hon är också vänlig nog att meddela att jag har beskrivit situationen väl och att om det nu blir en diagnos, vilket utifrån vad hon kunde läsa sig till vore det troligaste, så behövde jag inte göra om hela arbetet en gång till. Då räcker det bara med att jag skickar in en ny ansökan och ett nytt läkarutlåtande.

Så, egentligen skulle jag kunna i skita i det också och bara vänta in vad utredningen i oktober visar och då skicka in en ny ansökan. Arbetet med att beskriva hela vår vardag och Prinsessans beteenden och vårt merarbete är ju redan gjort. Så tycker Försäkringskassan.

Jag kan hålla med om det. Om det nu inte vore för den lilla lilla detaljen att jag råkar veta att om jag får vårdbidrag beviljat får utbetalt retroaktivt från det datum jag ansökte om bidraget.

Nu vet jag inte vilken nivå vi i så fall skulle kunna tänkas bli beviljade, men låt säga att vi får det lägsta, dvs 1/4 Vårdbidrag. Då skulle det göra en skillnad för oss på cirka 15-17.000 kronor. Plånboken har inte precis blivit fet det senaste året med ökade utgifter vi annars inte skulle behöva och en minskad inkomst pga extra vårdande då hon inte klarar hela dagar på förskolan.

Tack för omtanken Försäkringskassan, men jag vill hellre att ni skjuter på ert beslut och jag skriver om hela min ansökan än att jag slipper skriva om hela min ansökan och bara behöver skicka in första formuläret för att söka en gång till, efter nästa utredning.

PS. missförstå mig rätt här. Ingen ska ta beslut som inte är riktigt. Alla ska göra sina arbeten korrekt och diagnoser ska inte sättas utan att det finns fog för det. Det jag önskar är att det muntliga och det skriftliga från utredningsteamet ska stämma bättre överens samt att Försäkringskassan (om jag inte lyckas få ett bättre beskrivande utlåtande från läkaren) kan skjuta på sitt beslut i ytterligare en månad. För mig skulle det vara värt en sisådär 15-17.000:-, som lägst, om vi får igenom det förstås.

Och för dem skulle det förstås kosta samma peng, så det är klart att de anser sig ha vad de behöver redan.

Annonser

2 thoughts on “Dead end, eller finns en öppning – Vårdbidrag

 1. Lite OT, men ringde de upp dig och frågade angående din ansökan? Vi skickade, efter många om och men och ”ska vi?” in vår ansökan i förra veckan. Efter några dagar fick vi besked att ansökan behandlas och att de kommer att ringa och fråga om ansökan den 26/9 kl. 10. Det känns iofs bra att de följer upp på det sättet, men vi är inställda på att få avslag, inte minst för att läkarintyget är ganska mesigt. Visst, diagnosen finns på papperet, till skillnad från hos er, men i övrigt är det skralt.

  Jag tycker f.ö. att vårdbidraget är en väldigt konstig företeelse. Om FK bedömer att ditt barn, p.g.a. funktionsnedsättning, kräver mer arbete än typiska barn i samma ålder, då får du en viss summa pengar. Det kan så klart vara en bonus (eller i ert fall mycket välkommet) men det är ju inte säkert att det är just pengar man vill ha. Fast jag förstår samtidigt att det är ett enkelt sätt att hantera det hela. Sedan kan man ju söka avlastning etc etc genom LSS.

  Som sagt, delvis OT, men jag håller tummarna för att ni får bra besked, på d e n n a ansökan…

  • Ja, de ringde upp, precis som för er, hade vi innan fått besked om att de skulle ringa. Eller, jag kanske ringde och undrade förresten. Minns inte riktigt.

   Kan förstå hur du tänker, särskilt om det inte kräver så väldigt mycket merarbete som påfrestar eller behov av minskad arbetstid. Men, som en vän jag träffade idag sa (hon har numera vuxen dotter med asp): Se till att skaffa den där diagnosen, sen ser du till så du får lite pengar så att ni kan göra BRA saker med Prinsessan. T.ex skulle jag ALDRIG köpa en leksak för 2000:- till henne, oavsett jul eller födelsedag. Men ett Kat-Kit som fungerar som ett verktyg, men som OCKSÅ blir lite som en lek för henne, lägger jag ner pengar på. För att det är något som vi behöver som ett stöd och verktyg, för att det är mkt annat som blir jobbigt och som vi inte kan göra som andra kan vara spontana med.

   Nu blev det visst ännu mera OT, men… haha… det är ju min sida så jag kan ju välja. Hehe. Hoppas ni har det bra på nya stället :=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s