Åh så härligt det är att äta middag tillsammans

Följande scenario är ett fullständigt autentiskt och alldeles fantastiskt vardagligt och vanligt fenomen i familjen Prins & Prinsessa. Jag jobbar med att acceptera att det är så här det är samtidigt som jag önskar att det ska komma en dag i framtiden där det är annorlunda.

***********************

Maten är klar och Mannen säger varsågoda. Prinsessan går för en gångs skull direkt till köket för att hon ska äta. En minut senare sitter hon i soffan med teven på. Den som inte ens var på innan det var dags att äta.

Jag går dit för att hämta tillbaka henne och också för att ta Lillprinsen och byta hans doftande blöja. När jag stänger av teven är jag förberedd på att hon ska skrika åt mig och sätta på den igen. För en gångs skull gör hon det inte.

Hon går till köket, sitter en minut på sin stol, fipplar med ett papper hon tejpat ihop och blir ledsen för att det går sönder. Kommer på att hon ska ha en sax för att klippa upp det. Och går från bordet igen.

Att säga till henne i det läget ger ingenting. Att lyfta tillbaka henne, hota eller belöna har vi förr gjort till leda. Det enda det resulterat i är hysteriska skrik och en tjej som gör vad hon kan för att komma därifrån. Funkar alltså inte.

Hon hämtar en pall för att nå saxen. Och sätter sig ner snabbt och talar om att hon kissat på sig. Inte så konstigt tänker jag eftersom hon bara kissat en gång sen hon gick upp idag. Det var klockan 13. Nu är klockan 18.

På något sätt måste hon ändå ha lyckats knipa ihop igen så det bara kom i trosorna, för plötsligt sitter hon vid matbordet igen. ”Måste göra det här klart först”. Klippa alltså. Trots att vi ber henne att gå till toaletten och kissa färdigt (läs kravundvikande). Att stoppa in mat i munnen finns fortfarande med i hennes plan.

Slutligen kommer hon i alla fall iväg till badrummet och kissar färdigt. Får panik över att Mannen ska lägga kjolen i tvätten. ”Det ligger saker i fickorna, de kan försvinna.” Han säger att han plockat ut dem (ett sudd, hårsnodd, lite papperslappar, nån gummigrej och skrynkliga tatueringar) och lagt det på bordet och hon måste ändå titta för att veta att fickorna är tomma (läs kontrollbehov).

20120813-181436.jpg

Det vore trevligt med lite sällskap ibland…

Redan innan Prinsessan drog från bordet för att hämta saxen hade Prinsen konstaterat att han inte var hungrig och inte skulle äta. Han gick och satte på teven istället.

Lillprinsen går i alla fall att få tillbaka till bordet om vi sätter den sidan till. Dagar då han bara vänder vid bordet, brukar han sällan äta ens när vi leker in maten, så det lägger vi ner. Teven stängs i alla fall av, utan protester (underbara unge) och han leker istället.

Prinsessan blir klar på toaletten, med hjälp av Mannen. Sen försvinner hon igen, för att klä på sig tänker vi. Och säger hon.

Jag äter min mat, som vanligt kall och ensam vid bordet. Mannen fixar med kissade kläder innan han kommer åter. Vi lockar och pockar (påminner) för att få henne tillbaka till bordet för att äta. Hon vill också äta, kan bara inte koncentrera sig tillräckligt för att vara stilla. Till skillnad från Prinsen så behöver hon också sin middag för att fungera. Han klarar sig utan och får lite extra välling innan han somnar istället. Hon äter också kvällsmat (fil och flingor matad i soffan) men behöver sin middag för att klara sina blodsockernivåer. Sen är det ju en rutin som måste följas förstås.

Halv sju (en halvtimme senare) kommer hon plötsligt tillbaka, iförd lucianattlinne, tomtemössa och en prinsesskjol över huvudet. Redo att matas medelst en köttbulle i taget.

Emellan matintagen drar hon iväg och gör lite annat, om hon inte klättrar på mig eller hänger i min stol samtidigt som hon svänger runt runt. Inte alls irriterande. Jag är helt lugn och avslappnad i att jag ska hinna iväg till en brevlåda innan de tömmer för kvällen… Inte.

Ytterligare en halvtimme senare har jag matat henne klart. Alltså lite drygt en timme efter att maten serverades.

Dagens interna skämt:

Äh, jag tror jag säger till på skarpen så kommer hon nog och sätter sig.

Som om det skulle göra någon skillnad liksom…

Hur har ni det med maten hemma?

Annonser

2 thoughts on “Åh så härligt det är att äta middag tillsammans

  1. Well…
    Vår flicka är väldigt medveten om vad hon gillar och inte gillar och har så varit sedan fyraårsåldern. Allt är per automatik äckligt utom godis, glass och annat skräp. Just nu äter hon bara frukt till middag, det vill säga de få gånger vi lyckas få henne att sätta sig vid matbordet.
    Vi har inte haft en enda normal middag på sex år. I våras försökte jag göra det lite roligare genom att varje söndag servera ”finmiddag” – alla skulle klä upp sig till tänderna, levande ljus på bordet och efterrätt. Funkade bara ett par två tre gånger eftersom hon heeeela tiden skulle styra och ställa och till slut spårade det ur totalt i och med att hon blev superarg på oss hela tiden för att vi inte gjorde exakt som hon ville. Suck…
    Nä, vi har för länge sedan gett upp och istället försöker vi sticka till henne mat när det går och inte stressa upp oss, hon är inte undernärd direkt.
    Måste bara kommentera det där med toabesöken: vår tjej går också på toa väldigt sällan. Kan hålla sig hur länge som helst, tyvärr.

  2. Låter exakt som våra middagar. Dottern har autism och sonen autism plus adhd. Om hon ens vill vara med vid bordet så skriker hon åt oss hur vi ska uppföra oss. Blir det minsta fel så rasar allt. Hon brukar oftast bajsa när man äntligen trodde att man skulle få matro. Fast då i blöja, trots att hon är fem. Sonen brukar också skutta mellan bordet, toaletten, datorn mm. Han kan lyckligtvis gå på toa hyfsat normalt. Men allt detta ska ALLTID göras just när vi ska äta. Det spelar ingen roll hur mkt man förbereder och frågar om de behöver hjälp m nåt INNAN maten. OCH dottern klär sig ungefär som din prinsessa. Ofta tomte, eller pepparkaksgubbe kombinerat med konstig huvudbonad och ickematchande stövlar:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s