Motstånd till hårtvätt

Efter fem dagar i skärgården utan varken varmvatten eller särskilt badvänligt vatten i sjön var det idag hög tid att bada barnen när vi kommit hem. Prinsessan har alltid avskytt att tvätta och borsta håret. Hon skriker hysteriskt om det råkar rinna vatten i ansiktet och jag undrar om hon inte också är rädd för att få vatten i öronen, men det vet jag inte riktigt.

Eftersom hon alltid har gjort allt för att undvika att bada och tvätta håret fick hon, någon gång i vintras när vi började med schema, välja vilka två dagar i veckan hon skulle duscha eller bada. Vi hoppades det skulle underlätta att hon fick välja vilken dag som passade bäst för henne att tvätta håret. Hon fick två ”tvätta håret”-bilder och valde att sätta upp dem på fredag och söndag på kalendern. Den gula och den röda dagen.

Det tog några veckor av fortsatt undvikande innan hon i varje fall på söndagar var helt införstådd i att hon skulle bada och tvätta håret, efter middagen. Fredagarna undvek hon effektivt och så länge vi klarade en dag i veckan utan bråk, var vi nöjda. Det är inte längre samma kamp varje gång det är dags att bada, även om det i stort sett varje gång ändå slutar med att hon skriker SLUTA eller gråter när vi ska skölja ur hennes hår, hur försiktiga vi än är.

Numera kan hon faktiskt också andra dagar själv säga att hon vill bada, fast då är hon noga med att tala om att hon inte ska tvätta håret, för det ska hon göra på söndag.

När det gäller att borsta håret är det samma motstånd. Ibland har det gått bra, om jag lyckats avleda henne så pass så hon blivit uppslukad av något på teven eller på datorn, men hon gillar det INTE och vi måste vara MYCKET försiktiga när vi borstar.

Jag skriver ”har det gått bra” just för att jag någon gång i maj eller juni gav upp att borsta hennes hår, förutom när håret var nytvättat eller när jag såg att det var en ordentlig tova som verkligen behövde borstas ur. Hade hon fått välja hade vi lika gärna kunnat ta fram en sax och klippa av tovan.

20120806-184525.jpg

Bra dagar lyckas vi tvätta hennes hår med både schampo och balsam, men oftast blir det bara schampoo. Utan balsam skulle hela hennes huvud bli en stor tova och det hade varit fullständigt omöjligt att borsta det ens någon gång ibland. Jag letade därför reda på ett bra balsam som ska fördelas i blött hår och sen inte sköljas ur. Det blir faktiskt riktigt mjukt av det och sen dess borstar jag inte ens hennes hår när det är nytvättat. Vi har helt enkelt tagit bort det kravet och försöker ägna oss åt att mysa en stund efter badet istället.

Bra dagar klarar vi också av att tvätta hennes hår utan att kämpa, tjata eller leka oss fram för att hon ska blöta håret innan vi ens kan börja schamponera. Andra dagar, som dessvärre är fler än de bra, skriker hon desperat för att jag så mycket som håller i duschsslangen. Då hjälper ingen lek eller avledning och det krävs mycket trix och fix för att hitta hennes egen motivation till att blöta håret. Idag var en sån dag.

De sista 45 minuterna av de 60 hon badade, fick jag hålla på för att först skölja håret, sen få schamponera det och säkert 20 gick åt innan jag fick skölja ur schampot. Då var hon från början helt på det klara med att hon skulle tvätta håret (åtminstone hade vi pratat om det och det var en bild på tavlan), men gjorde ändå allt för att komma undan. Det var fel dag. Idag är grön dag och inte röd. Men om det var därför eller för att det var ett tag sen hon tvättade håret och det blev svårt pga ovanan har jag ingen aning om.

Lillprinsen gillar inte heller att tvätta håret eller få vatten över huvudet, även om han älskar att bada för övrigt. Så fort det är dags att schamponera hävdar han att han har badat klart. Han låter oss ändå motvilligt att tvätta hans hår, utan större protester, skrik eller utbrott. Det har Prinsessan aldrig gjort.

Annonser

4 thoughts on “Motstånd till hårtvätt

  1. Kan hon tvätta håret själv? Skulle det kunna funka bättre? Att hon då får ha kontrollen på själva hårtvätten?
    Kram L

    • Ibland lyckas vi få henne till att vilja hålla i munstycket själv och duscha sig, men att få henne till att ha i schampoo och sen skölja det själv tror jag blir svårt. Eller, att det är långt kvar innan vi kommer dit menar jag nog.
      Däremot har vi plan på stjärnor för varje gång vi tvättar håret och sen blir det en leksak efter X antal stjärnor. Jag är dock lite dubbel i den typen av belöningar med henne, det har sällan fungerat i längden när vi gjort det tidigare. Hoppas hon är mogen för det nu.

  2. Vi har samma problem här, fast nuförtiden går det riktigt bra ! Tvättar bara en gång/vecka och använder 2-in-1. Dessutom kan vi ju hålla hans hår kort. Han har -självklart !- tjockt hår som växer fort….;-) Borstar aldrig hans hår …. Att få i mousse eller liknande när vi vill fixa lite extra är INTE lätt !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s