Födelsedag utan mjölk och socker

20120730-174448.jpg

Födelsedag i familjen. Prinsessan har hoppat mycket på studsmattan idag i väntan på att äntligen få fira födelsedagsbarnet. (ps antalet ljus har inget med rätta antalet år att göra).

Vi har ett barn som inte klarar av socker och ett barn som sedan midsommar ätit en helt mjölkfri kost. Det betyder att kakor, bullar, glass och godis är helt uteslutet.

Nu har vi sådan tur i att Prinsessan på senaste kalaset vi var på, själv drog slutsatsen att hon verkligen mådde dåligt efter all tårta och kakor, så nu säger hon själv att hon inte får äta mycket socker. Jag tror inte hon frågat eller bett om några sötsaker alls sedan dess.

Lillprinsens mage är mer stabil än den nånsin varit så sannolikt är han mjölkproteinallergisk, men läkarundersökning i höst får visa vad mer det handlar om. Han ber om mjölk eller fil ibland men protesterar inte nämnvärt när vi säger att hans mage inte mår bra av det. (Kanske vi hittat ett bra alternativ som jag provade idag.)

Så, när det är födelsedag gäller det att hitta alternativ som fungerar för oss alla. Mannen älskar tårta, särskilt prinsesstårta, men det fick han klara sig utan idag. Jag har fattat att det finns bra sätt att baka tårta på alternativa sätt, utan mjölk och snabba kolhydrater, men idag fanns inte tid till det. I morgon ska vi iväg på semester igen, så istället fick det bli chokladbollar med mandlar och kokos samt bananglass med frusna hallon på toppen.

Riktigt smaskigt blev det och mätta så ingen var särskilt hungrig ens till middagen. Recept på chokladbollar kommer.

Bananglass är så lätt så jag fattar inte hur det kommer sig att jag har behövt komma in på rawfood eller allergisidor för att fatta att jag kan göra bananglass.

Skiva bananer och lägg i frysen. När det är dags att äta glass, ta fram bananerna och mixa i matberedaren tills det blir krämigt. Et voila! Det är klart!

Jag toppade med frusna hallon, eftersom båda barnen älskar att äta frukt och bär frusna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s