En 5-årings dödsångest

Prinsessan går igenom många tankar kring döden just nu. Om man måste dö, hur det blir när man dör, när man dör osv. Ja, du vet den där ”krisen” som alla (antar jag) barn går igenom på något sätt under sin uppväxt.

Hon pendlar mycket mellan att hon aldrig vill dö, till att hon önskar att hon inte fanns, för då skulle hon inte kunna dö.

Jag tror att även följande kommentar hänger ihop med detta, men det är lite osäkert, eftersom det inte kommit vid samma tillfällen. Men sannolikt handlar det om att utforska huruvida man kan slippa undan vissa känslor eller göromål.

Jag önskar att jag inte fanns, att jag redan var död. Då skulle jag inte va så här. Så här ledsen.

Hon är också väldigt känslig för omgivningens reaktioner och vad andra säger gällande död och vad som kan vara farligt eller läskigt. Så finns det något hon av någon anledning skulle kunna vara rädd för, eller kunna råka ut för, så snappar hon upp det och får bearbeta det många gånger för att förstå.

Vargar är ett bra exempel. De kan ju vara läskiga, och de beskrivs i böckerna som farliga och elaka. I en djurpark behöver man ändå inte vara rädd för djuren, för där är de instängda. Som jag har jobbat med henne för att hon ska förstå att när en hund är kopplad kan den inte komma närmare henne än vad kopplet räcker. Och om det finns en husse eller matte som håller i kopplet behöver hon inte vara rädd. Nu märker jag att rädslan är på väg att tunnas ut och hon vill gärna klappa hundar som finns i närheten, om hon har extrem kontroll över situationen.

Så när vi i veckan hörde om vargolyckan på Kolmården då en skötare dog, fick vi lite hjärtat i halsgropen. Hur kommer hon ta detta? Kommer hon kunna åka till zoo där det finns vargar eller förstå att hon eller vi inte kan bli skadade om vi besöker en djurpark? Vi bestämde oss för att inte nämna vargolyckan alls hemma, för att inte skrämma i onödan. Men vad omgivningen pratar om kan vi ju aldrig styra över. Rädsla för just vargar, ugglor och sniglar har vi redan gått igenom nämligen och hur ska ett barn förstå att det inte stryker omkring vargar i en liten skogsdunge på femtio kvadrat?

Nu har det ändå gått någon vecka sen olyckan och det verkar inte som det var någon på förskolan som tog upp det i alla fall. Då kanske ett besök på Eskilstuna Zoo i sommar ändå kan bli av.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s