Sova sova sova säng säng säng

Hon har tidigare bara i korta perioder kommit till oss för att sova i vår säng.

Oroväckande likt Prinsessan huvudställning och mängden kläder/täcke hon sover med. Men där slutar nog likheten…

Fram till hon var 1,5 år vägrade hon sova i vår säng. Innan hon förstod hur hon skulle göra för att säga ifrån sov hon mellan oss ibland, men det var aldrig någon bra sömn för någon av oss. Jo, Mannen sov kanske, om han inte hade hennes fötter hårt trycka i ryggen eller ansiktet. Eftersom hon sov bäst i egen säng, var det inte så mycket att tjafsa om. Men när hon blev lite äldre (ca 1-1,5) och sov lite sämre i perioder (vaknade och skulle vara vaken mitt i natten) gjorde vi våra tappra försök att få henne somna om i vår säng. För barn vill väl sova nära sina föräldrar, hade vi hört.

Hon sov i spjälsäng i ett litet rum i lägenheten och där hade hon det bra. Men när hon vaknade på natten och någon av oss bar in henne i vårt rum, skrek hon NEEEJ bara vi kom till dörröppningen. Otaliga nätter har vi därför sovit med henne på soffan, för det är där hon sovit bäst.

Efter dagisstarten började hon ändå vilja sova hos oss ibland. Dock bara några nätter i taget, sen sov hon gott i egen säng igen i flera veckor innan hon kom tillbaka till oss för att tanka närhet i några nätter. Till slut förstod vi hennes mönster och la ner ”stressen” över att vi sov lite dåligt när hon sov hos oss, för oftast fick vi ändå sova alldeles utmärkt själva.

Det har sen fortsatt så under åren, att hon sovit i egen säng, några nätter i vår säng och sen tillbaka till sitt eget igen. Till i höstas då något förändrades. Eller, var det redan för två år sen då vi renoverade och barnen fick gemensamt sovrum med våningssäng som förändringen kom? Svårt att minnas just nu.

våningssäng

Något i den här varianten har vi idag med säng under på en madrass.

Hon tjatade sig till en våningssäng. Då vi bor litet är det också det bästa alternativet för oss, så vi var inte svårövertalade. Vi köpte en med halvloft, så bädden är inte mer än på en meter upp. Hon sov glatt där i ett par veckor, sen ville hon sova där nere, under ”loftet”. Så länge Lillprinsen sov i spjälsängen var ju det helt okej. När han flyttade ur sin spjälsäng och in under loftet, flyttade Prinsessan självmant upp ”på loftet igen. Eller kände hon kravet ifrån oss?

Bara ett par veckor sovandes i våningssängen ville hon inte längre sova där uppe utan såg på olika sätt till att hon sov i samma säng som lilebror, vilket var helt okej till en början. Smidigt att natta och de hade närheten till varandra. Men så blev det för trångt vartefter de växte och vi trodde att vi gjorde dem en tjänst som ändrade om lite med sängen igen så de skulle få mer plats.

Någonstans i samma veva började allt eskalera i Prinsessans liv. Hon hade det jobbigt på förskolan och hon hade det jobbigt hemma. Hon kämpade varje dag med att någon skulle förstå henne. Hon slogs, skrek, var arg, vaknade på natten och sparkade omkring sig och hon var ledsen. I efterhand har jag förstått att det var hennes sätt att försöka skapa kontroll över sin situation. Det var väldigt tydligt att hon inte mådde bra och hon tyckte inte om sig själv. Det var i den vevan som jag på allvar började fundera över vad det var som gjorde att hon mådde så dåligt. Jag hade ju hört att det var ett tufft år mellan fyra och fem år, men det här kändes så mycket mer.

Sömn4Så tjänsten vi trodde att vi gjorde henne, gjorde nog mer att hon inte ville sova där. Hon pratar fortfarande om att hon vill ha sin lilla säng (växasäng) som hon inte haft sen hon var tre. I julas flyttade hon över till vår säng varpå min sömn blev riktigt dålig under flera månaders tid. Vi möblerade om i sovrummet, för att än en gång se om det blev bra för henne den här gången. Det funkade i knappt tre veckor, sen var hon tillbaka i vår säng igen.

Nu har hon plötsligt bestämt sig för att sova i soffan igen. Kanhända är det skönt att få somna mitt i allting, men ändå få sova för sig själv och slippa ha oss inpå sig hela tiden. För även om hon ligger i vår säng, så får vi inte ligga nära henne. Hon sparkar och trycker bort oss och hon flyttar sig över hela sängen. Hon verkar ligga mer stilla när hon sover i soffan, så kanske är det ändå det bästa alternativet. Tills hon ändrar sig igen.

Eller, är närheten till oss (mig) extra viktig när det är jobbigt runt omkring?

Jag har som mål att under sommaren måla om i sovrummet (åtminstone den mörkröda fondväggen) och sen försöka hitta en bra lösning med sängar (inte våningssäng) och annat som behöver finnas i deras rum. Men kommer hon ändå vilja sova där är min fundering? Är det verkligen någon idé att jag fixar och provar mig fram ännu en gång?

Jag vill ju att hon ska känna att hon har en egen säng där hon trivs och mår bra när hon sover. För hur ska jag veta vilka tankar som rör sig hos henne om att hon inte har en egen säng. Även om hon förstås har det, fast hon inte vill sova i den…

2 tankar om “Sova sova sova säng säng säng

  1. När jag var 6-7 år fick jag en mörkgrön säng & efter ett tag så började jag drömma hemska drömmar om djur som bodde under sängen..mamma flyttade in i mitt rum & då ha det bra. Men det ha ju ohållbart…så det slutade med ny säng & allt blev lugnt.. Kanske?? Prinsessan fått en idé (tanke) som ingen förstår…därför sover hon dåligt…min stora kille som ska bli 7år är Aldrig inne i sitt rum utom när han ska sova & han har haft en tänd nattlampa sen han var nyfödd…har släckt den några ggr för att testa & då vaknar han direkt.

  2. Skönt att du fick en ny säng till slut.
    Jo, hon har säkert fått för sig något (är väldigt regelmässig) med det rummet. Nu har hon iaf fått en liten säng igen, i en hörna som enl. feng shui, (om man nu ska tro på det) inte är helt rätt. Men där sov hon bra i liten säng när lillebror var liten.. Och nu sover hon där själv, fast vi är i rummet när hon somnar. ibland vaknar hon och kommer till oss. Att måla mörka väggen återstår, får inte till någon helg när det går att göra bara..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s