Kostens inverkan, och tröttheten efter en dagisvecka

Prinsessan har varit på förskolan till fyra varje dag den här veckan. Lite längre än vanligt alltså då jag, när jag kan, hämtar kl tre på måndagar, tisdagar och kl två på fredagar. Men å andra sidan har det bara varit fyra dagar den här veckan. Vi har noterat att hon haft det svårare än vanligt med sockernivåerna och fått kämpa en del på kvällarna.

Nu är det lördag förmiddag och vi har redan haft ett par sammanbrott här hemma. Nu ligger hon i soffan och säger att hon nog måste sova. Något hon aldrig annars gör. Förutom de två senaste vårarna när hon varit sjukt trött och hemma från dagis i tre veckor och bara sovit. Vi har testat för körtelfeber, borrelia och pollen. Inga prover har visat något avvikande. Idag kan jag tycka det är lite konstigt att ingen funderade på mental utmattning. Men vi hade väl inte slagit larm om något annat heller innan dess, så det kanske inte är så konstigt.

Nu när vi lägger ihop ett och ett blir allt så tydligt och jag är glad att vi verkligen tog hennes utbrott på allvar i höstas och sökte utredning, så att vi nu äntligen är igång..

Den här veckan är det kosten som varit mer framträdande för mig som en av faktorerna till hennes mående. Både utifrån hennes reaktioner, men också tillsammans med vad hon har ätit. Att jag tänkt mer på kosten, beror också på mitt möte med S, som genomgått kostomläggning för deras son (som har autism). Han pratade om opioider och att de kommit på att sonen ”knarkande” välling när han var mindre.

I september minns jag att jag tänkte på henne som en magnet som drog till sig allt som var vitt och gick att äta, och mängderna blev bara större och större. Hon fick mycket mer ork och blev lugnare när vi förändrade en del. När hon var mindre så var det välling, välling, välling i omättliga mängder. Nu har vi gått tillbaka en del igen. Mycket beroende på att hon plötsligt slutade äta makaroner, slutade äta köttbullar, slutade dricka mjölk och överlag slutade tycka om mejeriprodukter (förutom fil och yoghurt). Då blev det mycket smörgås igen och dessvärre har hon hittat ett tunnbröd, som ska vikas på ett speciellt sätt, som hon ska äta. Helst utan smör.

Kanske ger det mindre effekt om hon äter smörgås med smör (eftersom fettet saktar ner de snabba kolhydraterna) och att hon omedvetet noterat den skillnaden.

Eftersom vi ser skillnaderna och effekterna så tydligt med Prinsessan har vi inte mycket till val än att läsa och undersöka hur vi kan underlätta för henne. Indirekt underlättar vi väl även för oss, eftersom hon förhoppningsvis mår bättre och blir lugnare av en anpassad kost.

Svårigheterna tycker vi båda är, att hon både är selektiv i kosten och är envis som synden och lätt skulle låta bli att äta på en vecka eller mer, om hon inte fick vad hon ville (gjorde hon redan som 3-åring). Och vi är inte villiga eller redo att ta den striden ens en halv dag med skrik, gråt och sparkar som följd. Så innan vi kan göra en så stor förändring som en kasein- (mjölkprotein) och glutenfri kost skulle innebära, måste vi skola in alternativ som hon kan acceptera att äta.

Troligen kommer mina inlägg därför också handla en del om kostens inverkan och våra funderingar på ändringar framöver, eftersom det för oss är en del av helheten. Är det ett ämne du kan mycket om, får du gärna komma med tips, tankar och länkar till sidor där bra information finns. Är det ett område som inte alls intresserar dig, kan du kanske bara skippa att läsa dem. Eller, om du har en annan åsikt eller erfarenhet att dela med dig av får du också gärna göra det.

Vi är alla olika, har olika erfarenheter och kunskaper. Sen är vi, och barnen också såklart, alla olika känsliga för kolhydrater. En del kan äta godis eller dricka läsk utan att märka skillnad.för andra räcker det med ett glas eller en pastabaserad middag för att bli illamående flera timmar efteråt. Så även om en läsare inte ser vitsen med en förändring kan det vara avgörande för någon annan.

Jag kommer samla länkar här intill, till sidor och grupper där jag hittar värdefull information och fakta att utgå ifrån. Dels för att för egen del få det sparat på ett smart ställe, men kanske är det någon av er läsare som tycker det är intressant och också vill lära sig mer. Utan att veta varför det är viktigt och vilket sätt det påverkar skulle jag inte ge mig in på en så stor förändring. Dels för arbetet som det kräver, men också för att veta att Prinsessan inte riskerar att må sämre av det.

Familjen som genomgått en kostomläggning för sin son har en hemsida där man kan hitta mer information. Kolla autismdiet.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s