Choiceworks som hjälpmedel

Jag ska erkänna att jag är lite chockad över vilken bra eftermiddag och kväll vi haft idag. Undrar hur det kommer sig och hur länge det ska hålla i sig den här gången.

Jag har nyligen köpt hem appen Choiceworks till paddan. Eftersom jag vet att Prinsessan snabbt tröttnar på olika verktyg och hjälpmedel var jag skeptisk till att köpa eftersom den kostar 109:- och jag inte har en aning om den funkar för oss.

Själv tröttnar jag också lätt på att hålla på med ritade bilder, särskilt eftersom vi ännu inte fått tillgång till hab och hjälp därifrån hur vi ska jobba med det. Att vi behöver arbeta med bilder som stöd tvekar jag inte en sekund på. Det hjälper Prinsessan och oss otroligt mycket. Jag har svårt att komma ihåg att uppdatera väggschemat (mitt ständiga dilemma).

Eftersom vi nu ändå är en teknikfamilj där alla gillar att sitta med dator eller iPad, så är det väl lika bra att använda det som faktiskt finns i form av hjälpmedel den vägen.

Vi började i morse när vi skulle iväg på en lekdejt till en efterlängtad lekpark. Jag planerade in frukost, toa, klä på och borsta tänder. När det var klart fick hon leka eller se på teve tills det var dags att gå.

20120409-214603.jpg

Detta är något vi alltid haft problem med. Hon är så rädd att hon inte ska hinna leka så hon gör allt för att komma undan ”måstesakerna” och leker först, vilket skapar stress, tjafs och konflikter och att vi blir försenade.

Idag var jag chockad över hur bra det gick att följa schemat, bocka av aktiviteterna och gå vidare till nästa punkt. Men så var det något hon längtat efter att vi skulle göra också.

Jag har märkt att hon blir stressad över om det är mer än fyra saker åt gången som ska göras. Det kan handla om att äta kvällsmat, kissa, tvätta händer och borsta tänder så känner hon att hon inte klarar av det, trots att vi hjälper henne i varje steg. Därför behöver vi dela upp dagen i små små delar för att det ska vara hanterbart för henne.

På söndagar badar hon och tvättar håret. Något hon inte alls gillar att göra. Jag planerade in ett söndagskvällsschema med bad, borsta hår och pyjamas innan hon får pyssla en stund innan nattningsschemat med kvällsmat tar över.

20120409-220801.jpg

I Choiceworks går det att spara hur många scheman som helst. Toppen. Det går alltså att göra olika för varje veckodag eller för morgon, kväll eller utflykt. Varje aktivitet kan tidsbegränsas för att synliggöra hur lång tid man håller på. det går också att lägga till egna bilder. En nackdel är förstås att det inte är på svenska, men Prinsessan tycker det är spännande med engelska så hon snappar nog upp något ord här och där.

Det jag kan sakna (men har inte lärt mig helt ännu) är att sätta tidpunkter för olika aktiviteter, men det kanske inte hör ihop med denna app. Har du tips på hur jag kan hantera det?

Hur som helst är jag glatt överraskad och smått chockad över hur smidig kvällen har varit. Hur allt har flutit på och hon har varit villig att bryta och gå vidare till nästa aktivitet.

Vid middagen visade hon själv på att hon var lite stolt över hur dagen varit;

Det är för att jag hjälpt till så mycket idag. Att jag har gjort som du har sagt att jag ska göra.

Just då måste jag erkänna att jag ännu inte hade noterat just hennes hjälpsamhet, men om hennes känsla är den så är ju det förstås toppen. Ingen är gladare än jag över att hon känner sig bra och delaktig. För jag får inte säga till henne att hon är fin och bra. Då blir hon ledsen säger hon. Jag talar ju om det för henne ändå förstås, men försöker också komma åt kärnan i hennes uttalanden.

Nu hoppas jag förstås att det inte bara är nyhetens behag eller att smidigheten beror på de fyra dagars ledighet hon haft från förskolan. För i morgon är det dags igen. Hon har länge längtat efter att gå till parken de ska till i morgon, men ikväll ville hon inte längre.

Under APPAR i menyn lägger jag in de appar jag använder som hjälpmedel och uppdaterar eftersom. Gå gärna in och kolla där och tipsa om vilka appar och hjälpmedel du föredrar.

2 tankar om “Choiceworks som hjälpmedel

  1. Våra barn har en hel del likheter, roligt att läsa om. Den ständiga jakten på stimulans finns här med hela tiden. Han tröttnar så fort när han har lärt sig att bemästra det han tyckt är roligt. Ständigt dilemma. När du nämnde schemat kunde jag inte låta bli att le stort. Vi hade ett tag 25 bilder för varje aktivitet i början och sonen uppskattade den. Idag har vi kunnat reducera den till 10 bilder, men det är endast under vardagarna. Helgerna blir runt 16. Men det fungerar. Ville bara egentligen säga: Alla sätt är bra utan dom dåliga …

  2. Ping: Hjärtat hoppar upp och ner – sockertoppar och abstinens « rosa prinsessan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s