Kvällsrutiner och bildschema

Jag skrev på ett fb-forum häromdagen kring hur man får ihop samarbetet med partnern när det är så mycket rutiner som måste hållas hela tiden. Det är lätt att den ena inte ser vitsen med rutinerna för barnet med funktionsnedsättning på samma sätt som den andra gör. Då är det också lätt att man blir oense om vad som ska göras och inte.

Jag tror det är ett vanligt fenomen i de flesta familjer att man tycker olika och gör lite på sitt eget sätt när man inte riktigt håller med partnern.

I en familj där ett eller flera barn har stora behov av att det ser lika ut varje kväll, oavsett vem det är som nattar, fungerar det dåligt om föräldrarna kör sitt eget race. Då finns det aldrig ett utrymme för lugn och trygghet för barnet att veta vad det är som gäller. Åtminstone är det så hos oss och det blir bara onödiga konflikter och tjafs när rutinerna inte hålls.

Jag fick föredömliga tips och idéer från en mamma som verkligen lyckats dela upp ansvaret mellan sig och mannen. Det hade dock tagit lite tid för dem att ta sig dit där de är idag.

I vår relation är vi en som gillar att tala om hur det ligger till och skarpt ogillar att bli tillsagd. Och så den andra som är Coach och gillar att hitta bra lösningar och gärna vill att just de lösningarna ska följas (inte just i coachdammanhang förstås). Det är en lite utmanande situation kan jag erkänna. Nu har vi pratat om detta, så det finns bara goda avsikter med detta inlägg. Inget groll.

Idag har vi en vilodag hemma (Prinsessan vilar ut och spenderar hela dagen i nattlinnet efter en vecka på förskolan) och tog oss lite tid att prata om just kvällsrutinerna där vi krockade rejält i veckan.

20120331-135409.jpg

Nu har vi ritat ett eget schema med bildstöd och tillsammans kommit överens om hur kvällen bör se ut för Prinsessans bästa.

Vi är båda medvetna om att det lär bli lite rörigt när värmen och ljuset kommer på riktigt när många barn i grannskapet är ute till efter sju. Risken finns att det inte alls kommer funka för Prinsessan eftersom hon verkar behöva flera timmar av nedvarvning för att kunna somna mellan 21.30-22.00.

Men det får vi se när det kommer och anpassa oss till då. Det blir förstås lite jobbigt om hon ska bli vaken ännu längre på kvällarna. Jag är trött som det är när hon somnar 21.38…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s