Prinsessans lek

Lite bilder och tankar kring hur Prinsessan leker.

Jag pratade med en vän för ett tag sen om det här med barn och lek. Vännens dotter har autism och packar saker i påsar men kommer sen aldrig igång med själva leken. Då tänkte jag att Prinsessan visst har jättemycket fantasi och leker mycket. När jag nu har iakttagit henne ett tag, så märker jag att det är mer att pyssla och fixa med grejerna än att leka med dem.

Ronja och Birk hoppar över helvetesgapet…

Är hon med en kompis så blir det nog lite rollekar, som typ mamma pappa barn och så. Men hon vill alltid var storasyster (om det så är en storasysterelefant). Och så blir hon snabbt trött när hon leker med kompisar.Aldrig att hon sätter in mig i en lek och sen leker med en docka eller så. Hon verkar inte se vitsen med det helt enkelt. Och några små tepartyn har jag heller aldrig blivit bjuden på.

Sätta klädnypor i färgordning

Det är möjligt att det ser helt annorlunda ut på förskolan, men hemma pysslar hon mest. Hon klipper och tejpar i en evighet, ritar på ett papper en kort stund innan hon tröttnar, stoppar små saker i små väskor eller lådor. Eller, så spelar hon på iPaden. Och där är det problemlösning som är mest intressant. Det är något hon är riktigt bra på. Hon ser snabbt mönstret och är närmast outröttlig.

Noga uträknat vart pärlorna ska sitta

Hemma däremot är det mer hoppa, skutta, snurra eller sitta still och pyssla i timmar i streck. Att ge henne lite papper, en sax och ett antal tejprullar, så har hon en dag senare ett antal olika alster i form av hattar, hus, sniglar och mikrofoner som hon har tejpat ihop. En simbassäng till barbiesarna var senaste påhittet. Hon fortsätter och fortsätter och fortsätter, men den används aldrig av barbiesarna. Typiskt?

Så snart vi kommer innanför dörren försvinner hon till gungan i sovrummet.

När det gäller lekar så handlar det om att hon leker med sina… ja vad leker hon med egentligen? Det finns en massa leksaker, men de är inte intressanta. Hon härmar eller spelar upp serier från teve eller böcker vi läst. Men egna hitta-på-lekar och fantasier har jag svårt att se några. Som med pennorna på första bilden, där iscensatte hon när Ronja och Birk hoppade över helvetesgapet.

Skönt att hänga upp och ner?

Jag läste någonstans att barn som har bra föreställningsförmåga kan låta vad som helst bli vad som helst. Det har jag aldrig upplevt att Prinsessan gör. Jag ser på Lillprinsen att han ser vägar och bilbanor överallt, och att vad som helst kan bli en bil som kör på bilbanan. Om det så är den där dubbelsömmen på jeansen som blir racerbanan.

För att slippa hoppet i soffan kan man lägga soffkuddarna på golvet och hoppa på dem.

I Prinsessans fall har hon aldrig kunnat låtsas att någonting är något annat. Och som jag skrivit i något tidigare inlägg så får en leksaksfigur hon har inte liv förrän hon sett dem i en spelfilm eller tecknad film. Hon har aldrig brytt sig om varken smurfar, troll eller barbapappa-figurer trots att vi har dem, förrän barnen på dagis leker med smurfarna. Då är de intressanta att leka med och hon ser varje klipp med smurfarna hon kan komma över på youtube. Mjukdjur har heller aldrig varit intressant.

De ljusa brickorna ska flyttas och fylla den mörka rutan i mitten. De ligger på en platta, och kan inte flyttas över varandra.

Däremot märkte jag redan när hon började prata som dryg 1-åring att hon såg mönster, överallt. Hon såg ner i yoghurtskålen och såg både elefanter och giraffer. Och så har det fortsatt. Kanske är det därför hon är så bra på det här med mönster och älskar appar där hon får sätta ihop färger och former till mönster.

20120329-145259.jpg

Matrix basic från http://www.myfirstapp.com. Den löste hon snabbt och tröttnade…

One thought on “Prinsessans lek

  1. Pingback: Tema Lek – Om vi bara haft rätt glasögon | rosa prinsessan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s