Fått remiss för utredning

Igår ringde jag runt lite för att få ordning på det här med läkarbesök och vart vi egentligen ska vända oss för att få till en utredning.

För tre veckor sen ringde jag både bvc och bup för att uttrycka vår oro för Prinsessan. Vi hade då precis börjat inse att allt det vi tyckt varit jobbigt med Prinsessan kanske ändå inte är normalt. Vi har tills nu bitit ihop mycket och mest tyckt att det varit jobbigt. Inte bara det att jag hamnade i en förlossningsdepression, men det har varit så mycket omkring henne jämt på nåt sätt. Klippkort på akuten kändes det som vi hade ett tag. Utan att hon någon gång faktiskt har skadat sig på riktigt. Det är bara det att vi inte har förstått vad det varit med henne.

På Bup fick jag en tid en månad senare (kunde inte erbjuda tidigare). För mig och mannen. Men eftersom vår oro kommit igång ringde jag även till bvc. Sköterskan lyssnade och förstod och bokade in oss till barnläkaren två veckor senare (förra fredagen) ifall jag inte kunde få en tidigare tid på Bup (vilket jag själv skulle kolla upp). När jag dagen innan ringde för att förbereda mig på vad detta möte innebar visade det sig att sköterskan klantat till det ordentligt. Först hade hon (verkar det som) rådgjort med både BUP och Barnläkaren om oss och vart det skulle gå snabbast att få till ett möte. De hade sagt att det nog skulle gå snabbare via Bup och hon hade bokat av vårt läkarbesök. Utan att rådgöra eller informera oss om de olika alternativen (som jag tydligt talat om att jag inte förstått mig på). Till råga på allt glömde hon ringa och meddela oss att hon bokat av tiden, så om jag inte haft behov av att förbereda mig hade vi kommit dit fast det inte fanns någon tid till oss.

Gissa att jag var upprörd!! Det fick hon också veta, men inte ansträngde hon sig nåt vidare för att få till en tid för det. Nu har jag skrivit barnen till ett annat bvc.

Så när jag ringde runt igår förstod jag att just Barnläkarmottagningen jag ringde till har sina barnläkare på vårt bvc och de förstod inte vad som hade hänt. Hur det kunde bli så att vi blev avbokade. De tyckte absolut att vi skulle komma till dem och tre samtal senare hade vi fått en tid dagen efter. Alltså idag.

En mycket trevlig läkare som lyssnade på oss och ställde många frågor om hur vi har det, hur Prinsessan agerar i specifika situationer så att det blir mer detaljerat. Som vid maten, om hon äter en sak i taget eller allt blandat, om hon är väldigt selektiv med maten. När hon lägger pärlplattor, om vi får hälla tillbaka pärlorna igen eller om de alltid ska strykas för att hon ska fortsätta. Om hon sorterar i färger och också hur vi gör för att förbereda. Jag var förutseende och hade tagit med bunten med alla ritade scheman vi hunnit producera dessa veckor.

Fram tills den tidpunkten hade Prinsessan avverkat de leksaker och pussel som fanns att tillgå i rummet utan att göra något direkt väsen av sig. När jag tog fram schemana var hon med en gång framme och skulle visa läkaren vad för olika scheman hon hade. Kvällsscheman, morgonscheman, mellisschema och shoppingschema. Det var tydligt att hon gillar dem och stolt visade upp vad vi jobbat med i några veckor redan.

Efter en dryg timmes möte var han klar över att det borde göras en bedömning av vår Prinsessa. Det är tydligt att hon fungerar bra i och med hur hon agerat där under den timmen, men att det är något som slirar (hans uttryck). Han ville jobba snabbt och kolla upp så att vi hamnade på rätt ställe på en gång. Visst kan vi åberopa vårdgarantin, men då finns risk att vi skickas runt, får en snabb utredning och sen kommer man aldrig tillbaka dit igen.

Han hade två förslag (som han inom en timme hade kollat upp och återkommit till oss med). Det ena var Nuteamet på Sachsska (SÖS) som har ett helt utredningsteam med neurologer osv. Sen var det utredningsteamet i Farsta som jobbar med små barn (visade sig att de bara jobbar med barn under 4, så det var inte aktuellt).

Vi står nu alltså i kö till Nuteamet på Sachsska och för denna ålder (4,5) kan det röra sig om va 6 månaders väntetid. Just nu känns det som en evighet. Men det är klart, om vi får in dessa nya rutiner osv så kanske det kan funka ganska bra ändå, hoppas jag…

Nu råkar det va så att vi redan har gjort en stor neurologisk undersökning på henne med eeg, skiktröntgen och magnetröntgen mm, just via Sachsska, så jag vet inte vad det har för inverkan.

Vad jag förstår kommer de samla in information från alla olika håll om händelser som rört Prinsessan. Det finns lite att ta av kan man säga… Mer om det en annan gång.

Som vanligt, det blev ett långt inlägg idag också. Dels har jag mycket jag vill få ur mig. Dels vill jag samla det som sker för att kunna gå tillbaka om det skulle behövas. Sen tänker jag också att det säkert finns någon som i framtiden är i den sits vi är nu, och som kan ha hjälp av att läsa om vår väg till utredning.

Mina råd, så här långt:
* Ta reda på vad det är som gäller där du bor. Det är olika vägar för att få remisser. Och de är också olika bra, beroende på vad de är specialiserade på.
* Ring runt till olika, för att få fler perspektiv. Alla säger lite olika och många verkar heller inte vara särskilt insatta i vad som gäller.
* Nöj dig inte med ett nej, om det inte känns rätt för dig. Stå på dig. Ring igen eller ring till någon annan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s